Kunst -ISME?!
De wereld op zijn kop
Vanaf de 19de eeuw ontstonden steeds meer verschillende kunststijlen. Steeds meer kleine groepen kunstenaars werkten samen in een stijl die hen meer aansprak. Er kwam ook steeds meer ruimte voor eigen idee, kritiek of kijk op de wereld. Vandaar het ontstaan van vele deelstijlen, telkens als reactie op een andere/ eerdere stijl. Kunst werd steeds vaker gebruikt als manier om kritiek te uiten op de politiek of hogere huizen. Ook de oorlogen begin 20ste eeuw hebben hier heel wat mee te maken. Er beweegt veel in de wereld, de kunstwereld verschuift van Europa naar Amerika, ook de kleinere man in de straat krijgt meer toegang tot kunst.
We nemen je mee in een kleine greep uit deze stromingen van begin 20ste eeuw.
ENKELE STIJLEN NAAST ELKAAR
REALISME
1840 - 1880
Courbet was in het midden van de 19e eeuw een van de eerste schilders die zich afkeerde van de gebruikelijke academische thema's. Het realisme is dan ook een reactie op het classicisme: de aandacht verschuift naar landschappen en het dagelijkse, harde bestaan van de gewone mensen. In het begin was er van sociale betrokkenheid geen sprake.
Door de uitvinding van de 'tube' konden schilders nu hun verf meenemen en in open lucht (en plein air) schilderen.

IMPRESSIONISME
1870 - 1905
Het impressionisme ontstond in de 2de helft van de 19e eeuw. De impressionistische schilders kozen voor een snelle, schetsmatige schildertechniek. Op den duur pasten ze wel fotografische beeldelementen en afsnijdingen toe. Ze concentreerden zich op de vluchtige en veranderlijke effecten van licht en kleur. Het impressionisme dankt zijn naam aan 'zonsopkomst', een schilderij van Monet dat door een criticus werd als 'dat het slechts een impressie was'.

EXPRESSIONISME
1910 - 1920
Geïnspireerd door het werk van Van Gogh en Gauguin werden in Frankrijk de eerste expressionistische schilderijen gemaakt door een groep schilders die zich de 'Fauves' noemden. De expressionisten schilderden niet de natuurgetrouwe weergave, maar een vereenvoudigden of deformeerden wat ze zagen en gebruikten sprekende en felle kleuren. In Duitsland werkten ook verschillende groepen expressionisten. Hun experimenten leidden tot het eerste abstracte schilderij. In 'vrouw met de hoed' laat Matisse zien dat expressionisten en fauves echte 'schilderbeesten' waren.

REALISME in Amerika
vanaf ca. 1910
Edward Hopper is de bekendste realistische schilder in Amerika in de tijd rond de 2de wereldoorlog. Veel van zijn schilderijen hebben het Amerikaanse landschap of stadsleven als thema. Soms figureren er enkele, meestal in zichzelf gekeerde mensen. Zijn schilderijen dragen een vreemde, bijna surrealistische spanning. Ook de objecten in zijn landschappen lijken verlaten mensfiguren.
SURREALISME
vanaf 1924
De surrealisten wilden fantastische en irrationele ideeën en gevoelens tot uiting brengen en het onbewuste ongeremd de vrije loop laten. Om associaties en fantasieën op te roepen gebruikten ze automatismen, toeval, drugs, dromen en alcohol. Ze ontwikkelden de techniek van het 'cadavre exquis' en het automatisch schilderen. Bij die laatste techniek ontstaat een kunstwerk door spontane ingevingen en toeval, zonder controle over het verstand.
Magritte en Dali zijn bekende surrealisten die figuratief schilderen, terwijl Mirò uiteindelijk abstract werk maakte.
HYPERREALISME
vanaf 1970
Het hyperrealisme of fotorealisme ontstond uit de pop art. De schilders werkten hun onderwerpen super realistisch uit op bijzonder grote formaten, zodat het net enorme foto's leken. Toch is alles net te scherp, wat in de fotografie normaal niet haalbaar is en met het oog ook niet. Hierdoor werd het gevoel van vervreemding nog versterkt.
Ook in ruimtelijke werken werd het hyperrealisme uitgewerkt Ron Mueck maakt levensechte figuren, maar dan als reuzen. Het conflict met je eigen brein bij het zien van deze sculpturen is het doel van de kunstenaar.
We gaan even verder over het surrealisme. De fantasiewereld in beeld. Waarop werd deze stroming gebaseerd?
https://www.youtube.com/watch?v=nulR0HzMEws&t=9s<br>

OPDRACHT
De kunstwereld en stromingen staan steeds in nauw contact met de cultuur en andere vooruitgang in de wereld. Sinds de jaren 1980 zitten we in eer enorme technologische evolutie. We kunnen ons geen wereld meer voorstellen zonder computer, gsm, gps,... Ook in de kunstwereld voelen we deze evolutie.
Artificiële intelligentie komt ook de kunstwereld binnen. Niet enkel voor proza en poëzie, maar ook voor het creëren en bewerken van beelden.

Dall-E/ GPT kunst
Alle technieken blijven zich constant ontwikkelen en verder vormen. Ook de kunstwereld groeit hierin mee. Een van de laatste nieuwe trends is GPT kunst. Generative Pre-trained Transformer. Dit is een Artificiële intelligentie programma waarmee je aan de hand van 3 pijlers kan doorgeven waar je naar op zoek bent. De GPT gaat daarna voor jou aan de slag en geeft je binnen een paar seconden een aantal voorgestelde beelden.
We gaan hier zelf even mee aan de slag en maken daarna onze eigen verwerking. We vormen een team met een AI. Een individueel en uniek kunstwerk als eindresultaat.
https://openai.com/product/dall-e-2
Zelf even met Dall-E aan de slag? Maak een account aan en laat je fantasie de vrije loop.