KUNST EN KUNSTWERELD


Wat is kunst?

Filosofeer. 

Via klasgesprek ontdekken we het verschil tussen kunst en kitch / knutsel- en meesterwerk. De meningen zijn verdeeld, maar hierdoor komen we tot nieuwe inzichten. Wie heeft gelijk? 

Ook jouw blik telt. Geef je mening, verklaar je gevoel, rockt of flopt, ...

Hoeveel is kunst waard?

Wie bepaald de prijs van een kunstwerk? Inzichten verwerven in alle takken van de kunstwereld. Van , kunstenaar tot verzamelaar, musea tot kunstveiling,... Er zijn heel wat mensen betrokken in de kunstwereld, naast de kunstenaar zelf. De kunstwereld heeft zijn eigen regels en eigenaardigheden. Elke speler heeft zijn eigen rol. 


Wie doet wat?

De kunstenaar

De maker van het kunstwerk. Hij kan het met eigen handen gemaakt hebben, maar ook via een atelier. Waarbij de kunstenaar het idee op tafel legt en een team van experten zorgt voor de uitvoering. 

De galeriehouder

De eigenaar van een galerie, een ruimte waar kunst tentoongesteld wordt, met het doel om te verkopen. Het is een etalage of showroom. Alsook de plaats waar kunstenaar, verzamelaar, conservator, kunstkijker en kunstcritici elkaar ontmoeten. Hij is een kunsthandelaar.

Het museum

Een plaats waar kunstwerken tentoongesteld worden. Hier worden ze niet te koop aangeboden. De werken die er gepresenteerd worden zijn uit eigen collectie, of geleend van een verzamelaar. 

De conservator

De conservator werkt in een museum en heeft verantwoordelijkheid over de kunstcollectie. Samen met de directeur of aankoopcommissie is hij verantwoordelijk voor de uitbreiding of vernieuwing van de collectie.

De verzamelaar

Dit is een particuliere verzamelaar van kunst. De verzamelaar houdt van kunst en wil dit vaak ook delen met de buitenwereld. Een grote verzamelaar kan kiezen om kunst uit te lenen aan een museum. Tijdelijk of voor lange duur.

De kunstcriticus

Een kunstcriticus heeft verstand van kunst en kunstgeschiedenis en schrijft over kunst in een tijdschrift, krant of internet. Hij analyseert het werk en beoordeelt de kwaliteit, originaliteit, technische beheersing en hoe het kunstwerk andere kunst beïnvloedt. Een kunstcriticus is onafhankelijk en mag zich niet laten beïnvloeden door derden. 

De veilingmeester

De veilingmeester leidt de verkoop van kunst tijdens een veiling. "eenmaal, andermaal, verkocht!" Een veilingmeester voelt vaak aan of er nog een hoger bod inzit of niet. Hij heeft dus niet alleen verstand van kunst, maar ook van zakendoen en mensen. 


Weetje: Vincent Van Gogh verkocht amper 1 werk tijdens zijn hele leven. Terwijl zijn broer kunsthandelaar was. Na zijn dood, zijn die zelfde werken 'goud' waard. 

Kunst kijken

Parijs was sinds de middeleeuwen de hoofdstad van de kunstwereld. Na het einde van WO2, was iedereen in Europa vooral bezig met de wederopbouw. Kunstenaars, conservatoren en handelaars vonden elkaar toen in New York. Kenners zeggen dat het in de toekomst Beijing zal zijn.  

@ een museum

Musea zijn democratiserende, inclusieve en meerstemmige ruimtes voor kritische dialoog over het verleden en de toekomst. Terwijl ze de conflicten en uitdagingen van het heden erkennen en aanpakken, houden ze artefacten en voorbeeldobjecten in beheer voor de samenleving, bewaren ze uiteenlopende herinneringen voor toekomstige generaties en garanderen ze gelijke rechten en gelijke toegang tot het erfgoed voor alle mensen.

Musea hebben geen winstoogmerk. Ze zijn participatief en transparant en werken in actief partnerschap met en voor diverse gemeenschappen om inzichten in de wereld te verzamelen, te bewaren, te onderzoeken, te interpreteren en te tentoonstellen. Met als doel bij te dragen aan de menselijke waardigheid, sociale rechtvaardigheid, wereldwijde gelijkheid en planetair welzijn.

Een museum heeft voornamelijk een vaste collectie. Zo kan je als bezoeker heel gericht gaan kijken en onderzoeken. Een museum spitst zich vaak toe op een bepaalde tijd, kunstvorm, ... Hierdoor biedt hun collectie een totaal overzicht. Een museum kan zowel binnen als buiten gesitueerd zijn, kan heel groot, tot eerder compact zijn.


@ een tentoonstelling

Een tentoonstelling of expositie (ook kort expo of soms exhibitie) is een (tijdelijke of permanente) gelegenheid waarbij objecten, zoals kunstwerken en bijzondere voorwerpen, maar ook planten of dieren, getoond worden aan een publiek van particulieren of bedrijven, die voor dit doel naar deze gelegenheid komen. Afhankelijk van de aard kunnen tentoonstellingen openbaar, of alleen op uitnodiging toegankelijk zijn.

Tentoonstellingen vinden gebruikelijk plaats in tijdelijk of permanent daartoe ingerichte ruimtes of gebouwen.

Vooral van beeldende kunst (schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie) vinden vele tentoonstellingen plaats. Hoe de werken ingehangen worden is aan mode onderhevig en varieert door de eeuwen heen: van plint tot-plafond-opstelling (waarbij de werken vanaf de grond boven elkaar hangen) en de zogenaamde white cube (waar de muren, plafonds en vloer geheel wit zijn) tot meer ruimtelijke opstellingen. Het inrichten van tentoonstellingen wordt vaak gedaan door curatoren die ook verantwoordelijk zijn voor het kunstbeleid van museum of galerie.

@ het openbaar domein

Street Art is een kunstvorm gerelateerd aan de graffitibeweging. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder de pure graffiti vallen en evenmin tot de officiële kunst behoren. Street art komt voor in de vorm van stickers, sjabloondruk en posters, maar ook eigenmachtig geplaatste beelden, muurschilderingen en mobielen vallen hieronder.

Het grote verschil tussen graffiti en andere street art is dat het bij graffiti vaak primair om decoratieve naamtags gaat (en dus om de makers) en dat bij street art meestal de afbeeldingen en de boodschap erachter belangrijker zijn. Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel makers van street-art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur.

Land Art is een van de beeldende kunsten. Landschapskunst is een kunstvorm die inspeelt op landschapskenmerken en waarbij het landschap wordt gemanipuleert waardoor er een nieuwe beleving ontstaat van de ruimte.

Landschapskunst kan gezien worden als een bijzondere kunstvorm waarbij de hele natuur in de kunst opgenomen wordt.

Kunst in eigen huis

Breng kleur in je interieur. Welk groots kunstwerk zou je graag in je eigen huis hangen? 

Heb je ooit al het gevoel gehad : "Maar dat kan ik zelf ook!" bij het zien van een bepaald kunstwerk?

Ontdek een museum naar keuze, via de optie virtueel bezoek. Maak een selectie tussen het enorme aanbod en pik er een 4-tal werken uit die jou aanspreken en inspireren.

ONBEKENDE KUNSTenaar

Er is ongelooflijk veel kunst te koop aan een betaalbare prijs. Denk maar aan hobbykunstenaars, de schilders op Mont-martre in Parijs, ... Ze signeren hun werken wel, maar niemand kent hun naam. Het is toegankelijke kunst, die makkelijk in je interieur kan passen.

KOPIE VAN BEKENDE KUNST

Beter een goede kopie, dan een slecht origineel. Dat dachten ze in het Chinese dorpje Dafen. Opgestart in 1990, maken ze nu ongeveer 5 miljoen kunstwerken per jaar. Enkel kopieën van meesterwerken. Het is niet strafbaar indien de kunstenaar reeds 70 jaar overleden is. Je koopt er al een 'Van Gogh' voor 40 dollar. Netjes door de postbode thuis afgeleverd. 

Opdracht: Maak je eigen kunstwerk

Mevrouw Vlaminck & Mevrouw Breemeersch - SMSI campus Heilige Familie
Alle rechten voorbehouden 2021
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin