CULTUUR
Cultuur en kunst zijn 2 begrippen die je makkelijk met elkaar kunt verwarren.

Cultuur is een verzamelnaam voor alles wat een groep mensen met elkaar deelt, van eten tot en met godsdienst. Dit gaat heel breed.
De ramadan hoort bijvoorbeeld duidelijk bij de moslimcultuur, maar ook de tekeningen van henna op handen en voeten horen daarbij. Frietjes en chocolade zijn voorbeelden van de Belgische cultuur. Er zijn nog veel meer culturen, zoals de hiphop cultuur, daar hoort natuurlijk muziek bij, maar ook kleding.
Kunst hoort bij cultuur. Elke cultuur heeft weer aparte kunstvormen. Volgens het woordenboek betekent kunst: 'het vermogen om schoonheid te scheppen'. Maar ja, wat is schoonheid? Wat jij mooi vindt, kan helemaal niet in mijn smaak vallen. Net zoals muziek spreekt kunst een eigen taal. Daarbij gaat het om betekenis, vorm en sfeer. Ook de achtergrond van de kunstenaar en de bedoeling van de opdrachtgever spelen een rol. Daarom is er vaak discussie over kunst.
Kunst of Cultuur?
Wat is kunst en wat valt volgens jou onder cultuur? Welke foto straalt is voor jou heel duidelijk kunst of cultuur uit?

Subcultuur
Binnen de algemene cultuur vallen heel wat subculturen. Denk maar aan motorclubs, krakers, hiphoppers, metalheads, anime, ... Subculturen herken je aan kleding, sierraden, muziek, taal en allerlei gewoontes.
Bewust of onbewust maak jij waarschijnlijk ook deel uit van een subcultuur/ jongerencultuur. Kijk op de website www.exactitudes.com
Mensen denken vaak dat ze uniek zijn, maar iedereen valt toch in een groep te plaatsen. Zo uniek zijn we dan toch niet. Deze fotoserie door Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek brengt dit duidelijk in beeld.
Bekijk een aantal verschillende subculturen en zie waar jij je meest thuis zou voelen. Omschrijf kleding, haarstijl en accesoires van deze exactitude met een klasgenoot.
Ken je kamping kitsch?

Opdracht: Tot welke subcultuur behoor jij?
Eetcultuur
Als we het hebben over cultuur, dan moeten we het ook hebben over eten en eetgewoontes. Elke cultuur heeft namelijk zijn eigen culinaire tradities. Wat we eten en hoe we eten varieert enorm.
Eten is van alle tijden. Dit zien we ook duidelijk terug als onderwerp in de kunst. Van de rotstekeningen over de jacht, tot de soepblikken van Andy Warhol en tussenin heel wat stillevens van rijkelijke feesttafels. Tot op vandaag is eten een thema in de kunst. Kunstenaars laten zien hoe rijk en welvarend de westerse wereld is. Niet enkel kunstenaars trouwens, zo zie je een overvloed van selfies of foto's van eten op sociale media.
Daniël Spoerri gebruikt deze interesse in beelden in zijn eigen kunstwerken. Hij vertelt zijn verhaal, zijn ontmoetingen en ervaringen via ready-made collages en assemblages. Hij gebruikt niet de mooie foto van het lekkere gerecht, hij gebruikt het afval, de vuile borden, de lege verpakkingen,... om zo zijn verhaal te vertellen.
Andy Warhol gebruikt de dagdagelijkse objecten en vormt deze tot kunstobjecten.
Claes Oldenburg doet dan weer iets anders met ijsjes en hamburgers.
Op internet vind je veel informatie en beelden van kunstenaars die geïnspireerd zijn door het thema eten; Daniël Spoerri, Joseph Beuys, Claes Oldenburg, Fernando Botero, Andy Warhol, Tom Wesselmann en Bernard Fournier. Onderaan deze pagina vind je een opdracht.
Het mes snijdt langs 2 kanten. Doordat voeding zo belangrijk is in het leven, heeft de voedingsindustrie ook een impact op ons. Bewust en onbewust kunnen ze de mensen sturen. Wist je trouwens dat de kerstman oorspronkelijk een dunne man was met een groen pak? Coca-cola bracht daar verandering in. In hun reclames was de kerstman een vriendelijke, dikke man in een rood pak. Zoveel invloed kan reclame hebben. Deze zomer was er dan ook andere reclamestunt van coca cola tijdens EK voetbal. klik hier https://www.youtube.com/watch?v=zKqRmQc-HRw voor het filmpje.
